Čeprav njeno francosko ime v izvirni obliki pomeni »z Nizozemskega«, pa ta omaka, kot pravijo raziskovalci kulinarične dediščine, najverjetneje izvira iz severne francoske regije Normandije, kjer so jo najprej imenovali omaka isigny, po mestu Isigny-sur-Mer, ki je poznano po mlekarstvu in predvsem po proizvodnji masla. Nastala naj bi v obdobju francoske državljanske vojne med francoskimi katoličani in protestanti, običajno imenovanimi hugenoti, ki je trajala od leta 1562 do 1598. Ker je bila Normandija trdnjava protestantskih hugenotov, so ti pobegnili na Nizozemsko, da bi se izognili pogromu, recept pa je ponovno prišel v Francijo, ko se je morija končala, s tem da je omaka dobila drugo ime – hollandaise. Druga teorija, ki jo ponujajo modernejši zgodovinarji, pa pravi, da je dobila ta kremasta omaka ime po Nizozemski zato, ker je v obdobju med drugo svetovno vojno v Franciji zmanjkalo masla in so ga morali voziti z Nizozemskega. Prvi znani dokumentirani recept za holandsko omako naj bi našli v nizozemski kuharski knjigi iz leta 1593, v Franciji pa šele dobrih petdeset let kasneje, leta 1651, ko jo je v svoji knjižni kuharski mojstrovini Le Cuisinier françois, eni najvplivnejših kuharskih knjig v zgodnji moderni francoski kuhinji, opisal François Pierre de la Varenne, po rodu iz Burgundije. Svetovni sloves sta »normandijski omaki« spisala restavracija Delmonico iz New Yorka in francoski kuharski mojster Auguste Escoffier (1846–1935), eden prvih svetovno slavnih kuharjev na svetu, znan tudi kot »kralj kuharjev in kuhar kraljev«, in ki še danes v svetu gastronomije velja za eno najpomembnejših imen francoske kuhinje. Escoffier je holandsko omako promoviral kot eno od petih ključnih omak francoske kuhinje in jo pogosto vključeval v svoje kuharske vragolije in recepte, Delmonico pa je bila prva restavracija v ZDA, kjer so leta 1860 začeli streči »fine dining« jedi po evropskem vzoru. Ena njihovih glavnih specialitet so bila jajca po benediktinsko. Gre za poširana jajca, postrežena na kruhku in prelita s holandsko omako. Čeprav je za pripravo te svetovno znane polivke potrebnih malo sestavin, pogosto velja za velik izziv amaterskih kuharjev.