Ti piškoti še kako navdušijo. Tudi zato, ker so pripravljeni s trojno čokolado – temno s 70% kakava, mlečne koščke in čokoladne kapljice ter kakav. S čokolado se ne skopari! Pripravite jih v sklopu praznične peke, za darilo ali pa le kar tako, na čisto navaden dan.

Pripravijo se v pol ure in so enako sveži še več dni.

V teh malih kupčkih sreče se nahajajo te sestavine:

  • ČOKOLADA – Najprej v samo maso piškotov vlijemo kar konkretno dozo stopljene temnejše čokolade. Uporabite tako s 70% kakavovih delcev. V masi so tudi 3 žlice kakava. Nato pa na koncu v maso umešamo še sesekljane koščke mlečne čokolade. Takoj, ko piškoti pridejo iz pečice, nanje razporedite še nekaj čokoladnih kapljic. Kar tako, za izgled.
  • OVSENI KOSMIČI – V tem receptu namesto navadne pšenične moke uporabimo kar ovseno moko - to so le zmleti ovseni kosmiči.
  • OLIVNO OLJE – Namesto masla, ki je sicer skoraj klasična sestavina piškotov, tu uporabimo olivno olje. Olje poskrbi za sočnost, antioksidante, vitamine in je vir nenasičenih maščob.
  • SLADKOR – Uporabite kokosov sladkor, lahko pa tudi rjavi sladkor. Če obojega nimate, pa lahko v skrajnem primeru uporabite tudi navaden bel sladkor.
  • JAJCE – Potrebujete le eno jajce, ki igra vlogo povezovanja vseh sestavin.
  • ZAČIMBE – Poleg obvezne soli, ki poskrbi, da čokolada zasije v vsej svoji luči, dodamo še cimet, vanilijevo esenco (ali sladkor ali vanilijev strok) in pa tisto, ki naredi te piškote – rumov sladkor. Ta da tem piškotom tisto nekaj, kar jih naredi božanske. Ko ugriznete v piškot se zaradi teksture, vonja in okusa zdi, da jeste rumove kroglice. Res božansko. Če slučajno rumovega slakorja nimate (sicer kar ponj, ker je noro dober in vse, v kar ga vtaknete zaživi), uporabite žlico ruma.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Najprej pa še nekaj odličnih receptov, ki jih v tem času praznične peke morate pripraviti:

Dišeči pomarančno-olivni piškotki 

Odlične rumove kroglice

Churrosi: enostavni španski ocvrtki s čokoladno pomako

Kuhan gin

Najboljša čokoladna mascarpone tortica brez moke

Razkošni čokoladni browniji s suhimi slivami 

Vroča čokolada z arašidovim maslom

Slastne poširane hruške z mascarpone kremo

Še več sladic pa najdite pod oznako Sladice .

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za približno 20 piškotkov)

65 g temne čokolade (z 65% kakavovih delcev in več)

60 ml olivnega olja

140 g ovsenih kosmičev

1 jajce

80 g kokosovega ali rjavega sladkorja

1 žlička vanilijeve paste ali esence

1 zavitek rumovega sladkorja

1/2 žličke cimeta

3 žlice kakava

1,5 žličke sode bikarbone

1/4 žličke soli

85 g mlečne čokolade

2 žlici čokoladnih kapljic za okras (neobvezno)

PRIPRAVA

Pečico segrejte na 175°C.

Temno čokolado nalomite, ji dodajte žlico olivnega olja in jo stopite. Stopite jo nad vodno kopeljo (skledico s čokolado postavite na kozico, v kateri je vrela voda; pazite, da se skodelica vode ne dotika) ali pa v mikrovalovni pečici (30 s bi moralo biti dovolj).

Ovsene kosmiče zmeljite v moko.

Preostalo olivno olje in sladkor, jajce, vanilijevo pasto in cimet dobro zmešajte, da se sladkor stopi. Dodajte stopljeno čokolado.

Skupaj zmešajte zmlete ovsene komiče, sol kakav in sodo bikarbono. Mešanico suhih sestavin umešajte v mokre, a ne mešajte preveč. Dodajte še nasekljano mlečno čokolado in zmešajte še enkrat, da se sestavine dokončno povežejo. A nikar ne mešajte preveč.

Z žlico ali malo zajemalko za sladoled oblikujte kroglice in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač postavite v pečico za približno 7 minut.

Pečene piškote vzemite iz pečice. Po želji jim dodajte čokoladne kapljice in jih nato pustite 4 minute, da se hladijo na pekaču. Ko so delno ohlajeni in se že lepo držijo skupaj, jih prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.