Izraelska vojska je danes po poročanju nemške tiskovna agencije dpa sporočila, da so bojna letala ob podpori kopenskih sil znova napadla pripadnike Hamasa v bližini mesta Gaza na severu enklave. Po njihovih navedbah so vojaki odkrili in uničili tudi eksplozivne naprave v vrtcu. Izraelske sile, ki so se sprva osredotočale na sever enklave, vključno z mestom Gaza, zdaj stopnjujejo napade v južnem in osrednjem delu Gaze.

Borce so po navedbah izraelske vojske v zadnjih napadih tako ubili tudi na jugu Gaze. V tamkajšnjem mestu Han Junis, ki velja za trdnjavo Hamasa, so obenem vdrli v sedež skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Netanjahu je sporočil, da je izraelska vojska doslej »eliminirala že več kot 8000 teroristov«.

»Korak za korakom uničujemo zmogljivosti Hamasa. Hamas bomo porazili. Naši vojaki bodo zmagali. Zmagalo bo ljudstvo Izraela,« je besede izraelskega premierja danes povzel njegov urad na družbeni platformi X.

V zadnjih 24 urah v Gazi skupno ubitih 150 ljudi

Palestinsko ministrstvo je danes sporočilo tudi, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih v Gazi skupno ubitih 150 ljudi. Od začetka spopadov v Gazi je bilo skupno ranjenih 56.451 ljudi.

Humanitarni urad ZN je v petek sporočil, da je v zadnjih nekaj dneh približno 100.000 ljudi prispelo v Rafo. Gemma Connell, iz humanitarne agencije ZN OCHA, je povedala, da je več deset tisoč ljudi, ki so bežali na mejhni prehod Rafa, preživelo bombardiranje. Ljudje, ki prihajajo na območje, nimajo zagotovljenega zavetja, pogosto pa so tudi brez imetja. 

»Bojim se, da se bo število smrti, ki smo jim priča, eksponentno povečalo tako zaradi te obnovljene ofenzive kot tudi zaradi teh razmer, ki so dobesedno neverjetne,« še povedala za agencijo Reuters.

V izraelskem napadu je bil včeraj ubit tudi nekdanji minister palestinskih oblasti, so sporočili z ministrstva za zdravje, ki ga vodi Hamas ter uradne palestinske tiskovne agencije. 

Izrael je pripravljen dovoliti, da ladje pripeljejo pomoč do obal Gaze

Izraelski zunanji minister je dejal, da je Izrael pripravljen dovoliti, da ladje dostavijo pomoč na območje Gaze, kot del predlaganega morskega koridorja s Cipra. V skladu z dogovorom bi tovor varnostno pregledali v ciprskem pristanišču Larnaka, preden bi ga s trajektom prepeljali do obale Gaze. »Lahko se začne že kar takoj,« je izraelski zunanji minister Eli Cohen dejal za radijsko postajo 103 FM v Tel Avivu. 

Če se bo načrt res uresničil, bi to pomenilo prvo omilitev izraelske pomorske blokade Gaze leta 2007.

Preberite še:

Hutiji napadli tovorno ladjo, ameriški helikopterji potopili tri njihova plovila

Izrael dobil novega zunanjega ministra